let's join this!!!

Monday, April 4, 2011

Financial Planning Workshop

Posted by zuraidah ismail at 2:35 PM
minggu lepas memang tak de weekend for my life... hukhuk.. 1& 2 hb eida attend "financial planning workshop"... best sangat & rase berbaloi2 attend workshop ni... hope pas ni eida pandai da manage duit;)... lagi2 nak melangkah ke alam pekerjaan tak lame lagi...penceramah die pon best... anjuran MFPC... tau tak MFPC tu ape?MFPC tu Malaysian Financial Planning Council.... 

bende penting eida nak share ngan korang.. tips2 untuk manage duit kite yang eida dapat dari attend workshop tu...

Contohnye:
pas abes degree ni paling2 kite dapat gaji RM2000... macam mane nak manage... ye lah dalam hidup sekarang ni yang memang nak pakai duit banyak...

first, kite kene sediakan 6 tabung k... 

Tabung pertama:

1) Perbelanjaan bulanan tetap (50%)
50% dari gaji kite means RM1000...
perbelanjaan bulanan means yang bulan2 yang kite kene bayar, exp cam bayar kete, bil api air,bil phone, duit belanje rumah or pinjaman ptptn.

Tabung Kedua

2)Simpanan or pelaburan (10%)
10% means rm 200 ok.... means memang tak boley keluarkan duit ni....ape pon jadi tak boley keluar k....(ASB, Tabung haji @ ape saje)

Tabung ketiga(10%)

3)Education (10%)
RM 200 ok kite spend untuk education... maybe nak improve ilmu didada.. amek lah training ape2.. 


Tabung keempat (10%)


4)Enjoy(10%)
so means RM200 kite gune duit kite untuk enjoy... beli lah ape yang nak beli, makeup ke, baju ke kasut ke...ape2 lah...


Tabung kelima (10%)


5)Long term saving(10%)
yang ni RM200 kite simpan untuk long term and emergency... if ade urgent boley lah korek kat sini....


Tabung keenam(10%)


6) Give(10%)
yang ni RM200 untuk kite donate kat umah2 kebajikan @  bagilah kat mak ayah;) ye lah semoga duit kite lebih berkat gitu;)... kalo gaji lebih bagi lah lebeh;)


senang kan.. so mane2 yang ade baki tu kite simpan lah.. insyaallah kalo ikut yang ni mesti wet cukup punye..... 



muke baik2 sume...hehhehe

cda & wanie

me & cla;)

cumel2 belaka

pose dule;)

saye:)))


semangatnye Lim & Cda;)

khusyuk mendengar... bagus2

financial planning

ari ke2

lapoooo

ayam kari +sambal telur.. sedapppp

orang len tengah beratur, kami da makan... nampak sangat lapo;)

buku yang penuh maklumat

dapat pen free... kale pink lagi...

dapat buku ni.. pas ni boley lah ari2 tulis perbelanjaan kite

0 celoteh on "Financial Planning Workshop"

Post a Comment

Monday, April 4, 2011

Financial Planning Workshop

minggu lepas memang tak de weekend for my life... hukhuk.. 1& 2 hb eida attend "financial planning workshop"... best sangat & rase berbaloi2 attend workshop ni... hope pas ni eida pandai da manage duit;)... lagi2 nak melangkah ke alam pekerjaan tak lame lagi...penceramah die pon best... anjuran MFPC... tau tak MFPC tu ape?MFPC tu Malaysian Financial Planning Council.... 

bende penting eida nak share ngan korang.. tips2 untuk manage duit kite yang eida dapat dari attend workshop tu...

Contohnye:
pas abes degree ni paling2 kite dapat gaji RM2000... macam mane nak manage... ye lah dalam hidup sekarang ni yang memang nak pakai duit banyak...

first, kite kene sediakan 6 tabung k... 

Tabung pertama:

1) Perbelanjaan bulanan tetap (50%)
50% dari gaji kite means RM1000...
perbelanjaan bulanan means yang bulan2 yang kite kene bayar, exp cam bayar kete, bil api air,bil phone, duit belanje rumah or pinjaman ptptn.

Tabung Kedua

2)Simpanan or pelaburan (10%)
10% means rm 200 ok.... means memang tak boley keluarkan duit ni....ape pon jadi tak boley keluar k....(ASB, Tabung haji @ ape saje)

Tabung ketiga(10%)

3)Education (10%)
RM 200 ok kite spend untuk education... maybe nak improve ilmu didada.. amek lah training ape2.. 


Tabung keempat (10%)


4)Enjoy(10%)
so means RM200 kite gune duit kite untuk enjoy... beli lah ape yang nak beli, makeup ke, baju ke kasut ke...ape2 lah...


Tabung kelima (10%)


5)Long term saving(10%)
yang ni RM200 kite simpan untuk long term and emergency... if ade urgent boley lah korek kat sini....


Tabung keenam(10%)


6) Give(10%)
yang ni RM200 untuk kite donate kat umah2 kebajikan @  bagilah kat mak ayah;) ye lah semoga duit kite lebih berkat gitu;)... kalo gaji lebih bagi lah lebeh;)


senang kan.. so mane2 yang ade baki tu kite simpan lah.. insyaallah kalo ikut yang ni mesti wet cukup punye..... 



muke baik2 sume...hehhehe

cda & wanie

me & cla;)

cumel2 belaka

pose dule;)

saye:)))


semangatnye Lim & Cda;)

khusyuk mendengar... bagus2

financial planning

ari ke2

lapoooo

ayam kari +sambal telur.. sedapppp

orang len tengah beratur, kami da makan... nampak sangat lapo;)

buku yang penuh maklumat

dapat pen free... kale pink lagi...

dapat buku ni.. pas ni boley lah ari2 tulis perbelanjaan kite

0 celoteh;):

Post a Comment

 

All About My LIFE Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal