let's join this!!!

Friday, October 22, 2010

Apa yang saye suke tentang Terengganu=)

Posted by zuraidah ismail at 4:41 PM 0 celoteh

Sedar tak sedar da 2 1/2  tahun duduk diTerengganu Darul Iman...Banyak jugak yang best nye pasal terengganu ni, walaupon dulu baru2 sampai sume nye serba tak kena..hikhik..Ada beberapa bende yang eida suke about Terengganu ni...

1) Bahasa~bahasa terengganu ni sangat unik.... even eida tak paham pon ape yang makcik tu cakap, senyum jelah buat2 paham & eida selalu memerlukan seorang kawan yang bertindak sebagai jurubahasa(sengal tul)... mari kite belajar bahasa terengganu...

*awang - Panggilan untuk anak/orang lelaki
* mek - Panggilan untuk anak/orang perempuan
* lawo – cantik
* bekeng – garang
* meroh nyaler -  sangat merah
* ija naung – sangat hijau
* sejuk ketto – teramat sejuk
* itang blettung – tersangatlaa hitamnya
* punoh jahnang – rosak teruk
* busuk kohong @ busuk bango– bau busuk sangat
* nakuk paik –.penakut yg amat
* nano - nakal
* nawok - bohong / tipu
* tinggi nyayuk – sangat tinggi
* masing pekkok – teramat masin
* nipih nayyang – sangat nipis
* maknga – cuai
* babil – degil
* puahsang – boring
* nasan – malas
* abih reng – sehabis kuat
* meppeh – tak larat
* kepeh blepeng – sangat kempis
* takdok aghoh – habis ikhtiar
* beso bappok – teramatla besarnya
* manih letting – sgt manis
* ringang lepung – sgt ringan
* bising banggor – teramat bising
* glekek – ketawe menggelekek
* tagor / plekong / kelong / lepor / handing – baling jer
* musing ketang – mencari-cari
* nusuk – menyorok
* bahang – pukul
* tohok – buang
* nanok – masak nasi
* makang – makan
* jallang – jalan-jalan
* makang gulaa – pergi kenduri
* nerrak – meniarap
* tubik – keluar
* lok je – biar je
* wak lolok – tipu


2. Makanan
  • Nasi Dagang Terengganu
sodapnye... i like!!!
Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.Ia dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
  • Nasi Minyak
kecur air liur..
Apa yang istimewanya nasi minyak ni, boley didapati bile2 mase je, tak payah nak tunggu ade majlis org kwen baru nak dapat... Sarapan pon boley makan nasi minyak tau=)
  • Sata
time sata dibakar
macam ni lah rupe sata pada sape yang tak penah nampak=)
Sata ni best, rasenye ade rase2 ikan+lemak+ pedas.. memang sodap.....tapi yang tak best nye bile beli kan makcik yang jual letak banyak kelape je, ikan tak rase sangat... apelah makcik tu, kedekut..buatla sata betul2..yang betul2 sedap... 


3. Keropok Lekor
sedapnye... 
keropok lekor terengganu paling best.. rase ikan memang mantop... lembut.. memang lah kat johor pon ade keropok lekor,keropok lekor mersing namenye..tapi tak same tau..Terengganu is the Besh=)


4. Masjid Kristal
suasana pada waktu malam


Masjid ni cantek sangat..teruja mase 1st time datang=)




5. Pantai
Terengganu ni memang dikelilingi pantai...rase tenang sangat dok sini.. agak2 stress boleylah pegi pantai.. even tak selesai masalah, tapi rase terlupe kejap kat masah tu......pantai yang selalu eida lepak:


1.pantai teluk ketapang
2.patai belakang UMT
3.pantai batu buruk
with kawan2 yang same2 suke melepak kat pantai
with cik cdah


Kesimpulannye, happy jugak duk diterengganu, even tak de mall yang besau2....Tak pe nanti i balik Jb lepaskan gian g tengok wayang n soping2......=)Hope korang pon happy even dimane korang berade sekarang ni... apepon Johor always dihati=)

Thursday, October 21, 2010

Cute Cookies....

Posted by zuraidah ismail at 1:28 PM 0 celoteh
Hi korang, eida sangat teruja tengok gamba2 cookies yang cantek2 ni... kreatif sangat sape yang tukang buat nikan... sesuai sangat untuk dijadikan bezday gift and untuk hantaran kawen... 


LOVE

Jangan sangka ni alat makeup tau, ni biskut...heeheheh

sweet

ciut miut...

kek 3 tingkat tu...

one happy family

valentine day. 

just married..yeahhh
kalo cam ni cantek lah, nak makan pun sayangkan... kan..kan....

Wednesday, October 20, 2010

Kenape cincin perkahwinan di pakai di jari manis???

Posted by zuraidah ismail at 7:16 PM 0 celoteh


Erm penah tak korang terpikir kenape cincin kawen dipakai kat jari manis?? kenape tak jari terlunjuk ker, jari hantu ke.... takpon ibu jari(kakkakakak,size bape nak beli eh kalo ibu jari?) 

Jum layan dulu gambo2 kat bawah ni.....

alolo..swet nye bentuk ati...siyes sudah jatuh cinta ngan this ring....

yang ni nampak macam mewah.... bape agaknye hargenye ye....

yang ni sweet..rase macam princess plak bile pkai, even kite tak pakai crown pon..

this one pon i like... simple tapi cantek banget

yang ni simple jugak+sweet
Jum try step dibawah ni...Interesting tau....try jgan tak try...

1.Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.

2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari Telunjuk ). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.

3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga
akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.

4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarongkan cincin perkahwinan kita tu. Korang mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tak mau bergerak dan tak
boleh dibuka langsung. Aneh kan!!! ... kerana jari manis lah lambang hubungan suami isteri... bila dah kawen dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat. Pelek tapi benar dan itu lah
hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang ... terus bersama hingga ke akhir hayat.

Ibu Jari = Ibu Bapa
Jari ke-2 = Adik beradik
Jari ke-3 = Diri kita
Jari ke-4 = Pasangan hidup kita
Jari ke-5 = Anak-anak kita

Erm.. so ape pendapat korang?? 


Tuesday, October 19, 2010

Berbuka Puase Bersama-sama Clasmate

Posted by zuraidah ismail at 8:37 PM 0 celoteh
Mmmm.. walau pon majlis ni da lepas sebulan yang lalu, tapi still nak updated kat blog.... kenangan yang tak mungkin dilupekan sampai bile2... happy sangat2 dapat berbuka dengan clasmate....korang memang best.. next year da tak ley berbuka ngan korang lagi... sedey =(

Dari Gong badak konvoi keta adelah dalam 5-6 buah kete....Memula rasenye aku yang paling depan... tibe2 dieorang ilang sekelip mata.... hehehe, nampak sangat aku bawak kete cam kura2... hahhaha.. tempat pertama yang dituju ialah bazar kat Syahbandar.... memang banyak giler makanan kat citu, tak tau nak pilih ape, last my decision ialah Nasi Tomato + Air bandung...

Then kami bergerak ke Pantai Batu Buruk... Sume da get ready amek pot masing2...siap buat bulatan lagi, ala2 nak bace tahlil... ahaks.... 
adek2 yang kiut miut... sume da tak sabo nak pegi berbuka ni



tunggu kapal terbang berlepas


nilah bulatan yang dimaksud kan tu



kiteorang cam biase, memang suke expose..=)

bnyaknya makan budak 2 orang ni...hish2

da siap makan.. alhamdulilah

jelitawan yang hadir

kami lagi

sopan n manis belaka=)

ngehhhh












Dinner Umt 2010

Posted by zuraidah ismail at 1:51 AM 0 celoteh
Majlis Dinner:16 Oct 2010
Time:8-11pm
Tema: Glamor & Glamorous

Happy giler dapat join dinner ni,ye lah ni kan dinner last, next year da tak boley join da... Last minute decision,hahaha...
Pakai pon ape yang ade je,berbekalkan baju raye+shawl pakistan, kasut raye 2 tahun lepas, & handbang pasar malam... Macam2 gaya pon ade malam tu, sume pon gojes2,yang lelaki pon ape kurangnye...Jum layan gamba kat bawah ni=)

mase fresh lagi ni.. baru sampai

desert.. wow banyak kami makan

ni lah makanan yang ku ambil.. adess rosak diet

with cik cla

dewan 

annual dinner Hisaac 2010

clas mate yang duk semeja

cenderahati


bakal pm nak berucap.. ahaks

persembahan dak tahun 4... sades dan terharu i=)

with dr hafizah

with dr. norsiah

cenderahati& no,bertuah.... tapi sayang no i tak bertuah

talk & talk

lurve,saje nak menggedik amek gambo ni

with chua, ics group member..


.
.
.
.
.
.
.
mase untuk pulang,jam menunjukkan 11.30 malam...mari pulang


posing jap depan keta


owhhh bulu mate palesu ku... ahaks..saje je amek gambo....


sekian....





Friday, October 22, 2010

Apa yang saye suke tentang Terengganu=)


Sedar tak sedar da 2 1/2  tahun duduk diTerengganu Darul Iman...Banyak jugak yang best nye pasal terengganu ni, walaupon dulu baru2 sampai sume nye serba tak kena..hikhik..Ada beberapa bende yang eida suke about Terengganu ni...

1) Bahasa~bahasa terengganu ni sangat unik.... even eida tak paham pon ape yang makcik tu cakap, senyum jelah buat2 paham & eida selalu memerlukan seorang kawan yang bertindak sebagai jurubahasa(sengal tul)... mari kite belajar bahasa terengganu...

*awang - Panggilan untuk anak/orang lelaki
* mek - Panggilan untuk anak/orang perempuan
* lawo – cantik
* bekeng – garang
* meroh nyaler -  sangat merah
* ija naung – sangat hijau
* sejuk ketto – teramat sejuk
* itang blettung – tersangatlaa hitamnya
* punoh jahnang – rosak teruk
* busuk kohong @ busuk bango– bau busuk sangat
* nakuk paik –.penakut yg amat
* nano - nakal
* nawok - bohong / tipu
* tinggi nyayuk – sangat tinggi
* masing pekkok – teramat masin
* nipih nayyang – sangat nipis
* maknga – cuai
* babil – degil
* puahsang – boring
* nasan – malas
* abih reng – sehabis kuat
* meppeh – tak larat
* kepeh blepeng – sangat kempis
* takdok aghoh – habis ikhtiar
* beso bappok – teramatla besarnya
* manih letting – sgt manis
* ringang lepung – sgt ringan
* bising banggor – teramat bising
* glekek – ketawe menggelekek
* tagor / plekong / kelong / lepor / handing – baling jer
* musing ketang – mencari-cari
* nusuk – menyorok
* bahang – pukul
* tohok – buang
* nanok – masak nasi
* makang – makan
* jallang – jalan-jalan
* makang gulaa – pergi kenduri
* nerrak – meniarap
* tubik – keluar
* lok je – biar je
* wak lolok – tipu


2. Makanan
  • Nasi Dagang Terengganu
sodapnye... i like!!!
Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.Ia dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
  • Nasi Minyak
kecur air liur..
Apa yang istimewanya nasi minyak ni, boley didapati bile2 mase je, tak payah nak tunggu ade majlis org kwen baru nak dapat... Sarapan pon boley makan nasi minyak tau=)
  • Sata
time sata dibakar
macam ni lah rupe sata pada sape yang tak penah nampak=)
Sata ni best, rasenye ade rase2 ikan+lemak+ pedas.. memang sodap.....tapi yang tak best nye bile beli kan makcik yang jual letak banyak kelape je, ikan tak rase sangat... apelah makcik tu, kedekut..buatla sata betul2..yang betul2 sedap... 


3. Keropok Lekor
sedapnye... 
keropok lekor terengganu paling best.. rase ikan memang mantop... lembut.. memang lah kat johor pon ade keropok lekor,keropok lekor mersing namenye..tapi tak same tau..Terengganu is the Besh=)


4. Masjid Kristal
suasana pada waktu malam


Masjid ni cantek sangat..teruja mase 1st time datang=)




5. Pantai
Terengganu ni memang dikelilingi pantai...rase tenang sangat dok sini.. agak2 stress boleylah pegi pantai.. even tak selesai masalah, tapi rase terlupe kejap kat masah tu......pantai yang selalu eida lepak:


1.pantai teluk ketapang
2.patai belakang UMT
3.pantai batu buruk
with kawan2 yang same2 suke melepak kat pantai
with cik cdah


Kesimpulannye, happy jugak duk diterengganu, even tak de mall yang besau2....Tak pe nanti i balik Jb lepaskan gian g tengok wayang n soping2......=)Hope korang pon happy even dimane korang berade sekarang ni... apepon Johor always dihati=)

Thursday, October 21, 2010

Cute Cookies....

Hi korang, eida sangat teruja tengok gamba2 cookies yang cantek2 ni... kreatif sangat sape yang tukang buat nikan... sesuai sangat untuk dijadikan bezday gift and untuk hantaran kawen... 


LOVE

Jangan sangka ni alat makeup tau, ni biskut...heeheheh

sweet

ciut miut...

kek 3 tingkat tu...

one happy family

valentine day. 

just married..yeahhh
kalo cam ni cantek lah, nak makan pun sayangkan... kan..kan....

Wednesday, October 20, 2010

Kenape cincin perkahwinan di pakai di jari manis???



Erm penah tak korang terpikir kenape cincin kawen dipakai kat jari manis?? kenape tak jari terlunjuk ker, jari hantu ke.... takpon ibu jari(kakkakakak,size bape nak beli eh kalo ibu jari?) 

Jum layan dulu gambo2 kat bawah ni.....

alolo..swet nye bentuk ati...siyes sudah jatuh cinta ngan this ring....

yang ni nampak macam mewah.... bape agaknye hargenye ye....

yang ni sweet..rase macam princess plak bile pkai, even kite tak pakai crown pon..

this one pon i like... simple tapi cantek banget

yang ni simple jugak+sweet
Jum try step dibawah ni...Interesting tau....try jgan tak try...

1.Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.

2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari Telunjuk ). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.

3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga
akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.

4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarongkan cincin perkahwinan kita tu. Korang mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tak mau bergerak dan tak
boleh dibuka langsung. Aneh kan!!! ... kerana jari manis lah lambang hubungan suami isteri... bila dah kawen dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat. Pelek tapi benar dan itu lah
hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang ... terus bersama hingga ke akhir hayat.

Ibu Jari = Ibu Bapa
Jari ke-2 = Adik beradik
Jari ke-3 = Diri kita
Jari ke-4 = Pasangan hidup kita
Jari ke-5 = Anak-anak kita

Erm.. so ape pendapat korang?? 


Tuesday, October 19, 2010

Berbuka Puase Bersama-sama Clasmate

Mmmm.. walau pon majlis ni da lepas sebulan yang lalu, tapi still nak updated kat blog.... kenangan yang tak mungkin dilupekan sampai bile2... happy sangat2 dapat berbuka dengan clasmate....korang memang best.. next year da tak ley berbuka ngan korang lagi... sedey =(

Dari Gong badak konvoi keta adelah dalam 5-6 buah kete....Memula rasenye aku yang paling depan... tibe2 dieorang ilang sekelip mata.... hehehe, nampak sangat aku bawak kete cam kura2... hahhaha.. tempat pertama yang dituju ialah bazar kat Syahbandar.... memang banyak giler makanan kat citu, tak tau nak pilih ape, last my decision ialah Nasi Tomato + Air bandung...

Then kami bergerak ke Pantai Batu Buruk... Sume da get ready amek pot masing2...siap buat bulatan lagi, ala2 nak bace tahlil... ahaks.... 
adek2 yang kiut miut... sume da tak sabo nak pegi berbuka ni



tunggu kapal terbang berlepas


nilah bulatan yang dimaksud kan tu



kiteorang cam biase, memang suke expose..=)

bnyaknya makan budak 2 orang ni...hish2

da siap makan.. alhamdulilah

jelitawan yang hadir

kami lagi

sopan n manis belaka=)

ngehhhh












Dinner Umt 2010

Majlis Dinner:16 Oct 2010
Time:8-11pm
Tema: Glamor & Glamorous

Happy giler dapat join dinner ni,ye lah ni kan dinner last, next year da tak boley join da... Last minute decision,hahaha...
Pakai pon ape yang ade je,berbekalkan baju raye+shawl pakistan, kasut raye 2 tahun lepas, & handbang pasar malam... Macam2 gaya pon ade malam tu, sume pon gojes2,yang lelaki pon ape kurangnye...Jum layan gamba kat bawah ni=)

mase fresh lagi ni.. baru sampai

desert.. wow banyak kami makan

ni lah makanan yang ku ambil.. adess rosak diet

with cik cla

dewan 

annual dinner Hisaac 2010

clas mate yang duk semeja

cenderahati


bakal pm nak berucap.. ahaks

persembahan dak tahun 4... sades dan terharu i=)

with dr hafizah

with dr. norsiah

cenderahati& no,bertuah.... tapi sayang no i tak bertuah

talk & talk

lurve,saje nak menggedik amek gambo ni

with chua, ics group member..


.
.
.
.
.
.
.
mase untuk pulang,jam menunjukkan 11.30 malam...mari pulang


posing jap depan keta


owhhh bulu mate palesu ku... ahaks..saje je amek gambo....


sekian....





 

All About My LIFE Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal