let's join this!!!

Sunday, February 27, 2011

Jejalan Mesra Mall

Posted by zuraidah ismail at 8:05 PM 0 celoteh
25/2... jom heboh di kuala terengganu.. orang sebok2 nak g jum heboh, aku pon sebok jugak nak g Mesra Mall...ye lah, da ramai sangat orang datang terengganu, kite plak kua, mengurangkan kesesakkan.. lagipon almaklumlah, 1st time jom heboh di terengganu... perjalanan ke mesra mall dari gong badak amek mase lebeh kurang 2 jam... dari kuala terengganu sejam setengah je.... kiteorang pergi ber lima... Aku selaku cik puan drebar, cik cla n her bodyguard merangkap juruphoto, cik wanie & cik Cda...

dalam kul 11 pagi kiteorang gerak dari gong badak... pastu singgah umah cik cla pickup her bodyguard n then sampai mesra mall kul 1.30... oklah time tu time smbahyang jumaat, jadi banyak parking kosong... i like;)

cik puan drebar
cik wanie n cik cda... still single tau

 sampai2 tengok wayang tutup... alamak ..hampa da kecewa den... upenye bace kat tepi dinding tu waktu urusniaga ari jumaar stat kul 2.30... tersenyum kembali;).... 


pastu tempat pertama yang dituju adalah makan.... sebab da lapa sangat nak kul 2 da kan... menu aku ari tu nasi briani sotong.. yum yumm... lupe snap sebab da lapa 

sangat..hikhik... tapi still bace doa tau...

peace:) muke suke da kenyang
my bff
cik cla n her bodyguard... cik cla da tak available ye... da ade yang cop..hehehe
 so, bile da kul 3 kiteorang terus g tengok wayang... citenye memang lawak giler... cite kembar siang... my fav hero.. kamal adli belakon... memang sugest kat korang lah suh tengok.. berbaloi rm 11 aku;)
dari awal sampai akhir gelak memanjang
kembar siang...



abes tengok wayang kul 4.30(tula cite melayu,sekejap sangat)ade mase lagi so , kiteorang karok dulu.. sejam rm30, tapi dapat free lagi sejam... so rm 30 untuk 2 jam.. karok sampai lebam... memang kering tekak dibuat nye..
pheewitt cik cda...

cla n me



sebelum sampai uma, lepak makan kat CHILADA... jumpe plak mek da kat situ... alahai.. keciknye dunie...


mek da and scandel;)

Thursday, February 24, 2011

Tenda Biruku versi lawak...

Posted by zuraidah ismail at 5:04 PM 0 celoteh
eida terjumpe video ni kat you tube.. lawak sangat2.. nak gelak dulu...hahhahaha.. dok tengah2 layan lagu kat you tube ingat lah lagu tenda biru(Desy Ratnasari )
 cam biase dengar tu.. tibe2 terkeluar sore laki.. bile tengok lirik lagu plak.. 
adoyai lawak, tak kering gusi nak gelak..hehhehe respect kat penciptanye wahyu (WHL) orang indonesia ...tabik spring kat die sebab kreatif;)

kisahnye tentang seorang lelaki yang gile2, mempermainkan gf die sebab nak kawen ngan awek lagi kaye..hahhaah

LIRIKNYE:

SURUH SIAPA LEWAT DEPAN RUMAHKU
SURUH SIAPA LIHAT TENDA BIRU
SURUH SIAPA KAU LIHATJALUR KUNING KU
MEMANGLAH INI HARI PERNIKAHANKU

KUSENGAJA BIAR INI TERJADI
KU SENGAJA PILIH PUTRI JUTAWAN
KUSENGAJA MENYAKITI HATIMU
LUPAKAN SAJA CINTA SUCI KITE

SOAL UNDANGAN KO MEMANG KULUPAKAN
JIKA KUUNDANG PESTAKU BERANTAKAN
JIKA KAU DATANG PASTILAH TERJADI PERANG
ITU MAKANYA DIRIMU TAK KU UNDANG

KU TAK MENYANGKA DIRIKU TEGA
MELAKUKAN PENGKHIANATAN CINTA

ENGKAU DATANG TANPA MEMBERI KHABAR
ENGKAU DATANG DENGAN BERWAJAH GARANG 
ENGKAU DATANG DENGAN ROMBONGAN PREMAN
HATI BERTANYA INIKAH BALAS DENDAM

TANPA UNDANGAN KAU DATANG KEPESTAKU
TANPA UWANG AMPAW KAU NEKAD DATANG JUGAK
TANPA BICARA KAU SIKAT HIDANGANKU
TANPA BERDOSA KAU BUAT KERIBUTAN

KINI KUSADAR SIAPA DIRIKU
PADA PRINSIPNYE AKU
COWOK MATREK COWOK MATREK

TANPA UNDANGAN KAU DATANG KEPESTAKU
TANPA UWANG AMPAW KAU NEKAD DATANG JUGAK
TANPA BICARA KAU SIKAT HIDANGANKU
TANPA BERDOSA KAU BUAT KERIBUTAN

CERITA INI BOHONG BELAKA
KALAU LAH BENAR APA NAK DIKATA...



Wednesday, February 23, 2011

Kawen oh Kawen....;)

Posted by zuraidah ismail at 5:54 PM 0 celoteh


Kalo cakap pakai kawen, semua senyum... yelah sape tak nak kawenkan... lagi2 dengan pujaan hati... entry ni ade story about kawen.Cite ni aku petik dari note fb Mohd Razif, nice story... untuk pengetahuan yang belum berkawen jugak;)... malas nak celotoh panjang2... storynye cam ni:
.
.
.
.

Ok. katakanlah ko nie fresh graduate pada usia 23 tahun, lelaki, dan start keje sebagai executive officer(engineer/accountant/pegawai dan lain lain) kat kl dgn gaji RM2000 sebulan dan sebelum nie tak penah pon simpan duit kat bank..

tetiap bulan.. setelah ditolak dari perbelanjaan makanan, pengangkutan (sama ada public ataupon motor), duit letrik, air, telepon, rumah sewa dan lain-lain keperluan.. katakan lah.. korang leh saving RM800 la biasenye..

pastu.. oleh kerana korang nie boleh dikirakan sebagai anak yg baik.. korang pon bagilah duit kat ibubapa korang lebih kurang RM300 sebulan.. tinggallah RM500 untuk korang saving untuk bulan tu..

dan lepas setahun.. dgn setiap bulan korang saving tu.. korang ade lebih kurang RM5000 duit kat simpanan korang..

pada tahun berikutnya iaitu pada umur ko 24tahun.. ko pon berjumpa dgn gadis impian ko.. ko dan awek ko nie dah berjanji dan bersetuju nak kawin lagi 1 hingga 2 tahun lagi.. ok lah tu.. bagi masa nak prepare keperluan asas untuk membina 'rumah tangga bahagia'.. rumah lagi.. dgn kereta lagi.. kan?..

pada tahun tu gak.. oleh sebab ko nie kuat bekerja.. jadi ko pon dinaikkan gaji sebagai 10%.. sebagai lelaki.. ko mesti nak pastikan yg ko ade duit untuk keluar date dgn awek kan?.. so.. 10% gaji ko pon.. ko habiskan kat awek kesayangan ko nie..

macam gak tahun lepas.. tahun nie setelah ko berpulun simpan duit.. makan meggi je.. ko dah simpan sebanyak RM5000 lagi.. jadi jumlah simpanan korang untuk 2 tahun nie dah RM10,000.. kebetulan plak pada tahun tu.. company tempat ko kerja tu banyak untung.. so dier kasi bonus 2 bulan gaji.. menjadikan simpanan korang bertambah RM4000.. jadi jumlah simpanan yg ko dah ade skang nie ialah RM14000...

ko ambik keputusan nak spend RM8000 sebagai wang pendahuluan untuk beli brand-new RM40,000 car.. jadi.. simpanan korang skang nie dah tinggal RM6000..

tahun berikutnya pada umur 25thn.. ko masih bekerja mcm biasa lagi.. tapi untuk tahun nie.. oleh sebab ko dah ade kereta.. so jumlah simpanan untuk sebulan tu pon dah kurang dan menjadikan simpanan RM400.. jadi lebih kurang RM5000 gak la setahun tu ko saving..

takde bonus tahun nie sebab company korang tak byk untung.. jadi jumlah simpanan korang kat bank ialah RM11,000. pastu.. ko ambik keputusan nak bertunang dgn awek ko skang nie.. dier kate ok.. so ko kene la beli cincin pertunangan ye tak?..

lebih kurang RM1500 telah dihabiskan untuk cincin pertunangan dan hantaran pertunangan.. so jumlah simpanan ko skang nie dah tinggal RM9,500

tahun berikutnya pada umur 26thn.. ko dinaikkan pangkat dan gaji ko pon dinaikkan sebagai 1.5 kali berbanding gaji ko sebelum nie.. ok.. berita yg baik.. ko pon pikir la nak kawin tahun nie.. sebab ko pon dah tak sabar dan gersang sangat nak kawin.. ok la.. ko kawin tahun nie..

jadi.. ko tanye kat awek ko nie.. "berapa banyak duit hantaran?.." pastu dier ckp.. "berapa-berapa u sanggup.."

ko ckp.. "RM5000 ok??"
dier jawab balik.. "I ok je.. tapi my mom tu.. dia kate grad oversea mcm I ni mana boleh letak rendah-rendah.. paling kurang pon RM10,000 tau!"..

mate ko terjegil.. .. lidah kelu tak terkata.. dan ko pengsan kat situ gak..

"Kat mane lagi aku nak carik duit nie.." ko ckp dgn diri sendiri.. tapi.. oleh sebab ko dah tak tahan sangat nak kawin dgn gadis impian ko nie.. dan atas dasar "cinta".. ko kerja dgn lebih keras lagi sehinggakan pada tahun nie.. ko digelar "The Best Employee of The Year".. ko dapat 3 bulan bonus.. pastu ko pon buat side income jual ayam pencen.. so jumlah simpanan ko pada akhir tahun tu ialah sebanyak RM20,000.

ok.. skang nie ko dah 27thn.. dan cukup dewasa dan cukup duit untuk bayar hantaran perkahwinan.. tapi.. mak ko plak ckp.. "anak mak nak kawin nie mesti la buat yg grand-grand.. kita sewa khemah besar2.. jemput penyanyi ke.. artis ke.. sorang dua untuk buat persembahan.. lauk pauk kite panggil cater aje la ye?.. ala.. sorang RM10 je.. baju kawin ko.. kite sewa yang cantik-cantik dan mahal-mahal sket..

kite jemput dalam 1000 orang datang ok?"

ko pon dgn pantas pon kira la perbelanjaan semua tu... "1000xRM10=RM10000, penyanyi lagi.. khemah lagi.. buta-buta je RM15,000!!! tu tak masuk cincin kawin lagi..!" pastu ko pon ckp kat mak ko..

"mak.. nak buat ape bazir duit nie.. " pastu mak ko ckp "anak mak nie nak kawin sekali je seumur hidop.. biarlah buat betul-betul.."

ko ckp.. "tapi mak.."

pastu dgn pantas mak ko potong.. "dah lah.. ko jgn nak buat malu mak.. cik tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap dato2 datin2, tan sri puan sri semua datang.. mane mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik-kecik?.."

akhirnya.. ko pon kawin la.. tapi.. 'rumah tangga bahagia' yg ko mimpikan tak seindah yg dimimpikan rupanya.. perkahwinan ko tak dpt bertahan lama..

banyak hutang.. interest setiap bulan semakin bertambah.. dan ko tak mampu nak bayar lagi hutang-hutang ko tu..

bini ko plak dah letih jadi tukang bayar hutang.. dier tuduh ko suami yg tak bertanggungjawab.. dan bla bla bla.. akhirnya.. korang pon bercerailah..

jadi kesimpulannya..

1) perkahwinan nie sebenarnya boleh dilakukan dgn cara yg paling mudah.. tapi kat malaysia nie.. seboleh-bolehnya semua orang berebut-rebut nak buat majlis kawin yg paling grand dan membazir..

2) "Harga" bagi seorang wanita terletak pada latar belakang pendidikannya, bentuk fizikalnya dan status keluarga.. berbanding dengan pengetahuan dan kefahaman tentang institusi kekeluargaan dalam islam.. yg menyedihkan.. wanita-wanita yg baik hati.. yg taat perintah tuhan.. bagaikan "tidak beharga"

hantaran perkahwinan yg menjadi adat kaum melayu pon sebenarnya ditiru dari kaum india yg datang ke malaysia.. bile hantaran terlalu tinggi sehingga lelaki nie tak mampu.. maka perkahwinan tersebut akan ditangguh atau dibatalkan terus..

3) perkahwinan sepatutnya dilaksanakan dengan cepat dan tidak menyusahkan pasangan.. tapi harini.. perkahwinan menjadi sesuatu yg complicated.. sehinggakan orang takut untuk berkahwin.. kita sepatutnya fokus pada kehidupan selepas perkahwinan.. bukannya majlis perkahwinan tu..

Perkahwinan nie sebenarnya hanyalah sebuah "pintu" je dalam institusi kekeluargaan..

kenapa nak abiskan banyak duit dan barang perhiasan kat pintu sehinggakan perabut dalam rumah semua kosong dan gelap..

Tuesday, February 22, 2011

Ape itu FACEBLOG???

Posted by zuraidah ismail at 7:23 PM 0 celoteh
KORANG MESTI TERTANYE2 APE ITU FACEBLOG KAN...NAME ALA2 FACEBOOK.... SILE BACE KETERANGAN DIBAWAH YE... & PASTU JOIN TAU...


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Bini Pertama & Kedua En. BF... Saye???

Posted by zuraidah ismail at 8:26 AM 0 celoteh
Ngeri je tajuk entry ni kan.. hahhaha... sabar2 jangan terkezut... bini yang saye maksudkan tu iaitu Kuda & Gajah moto dan kereta die.... Biase lah orang lelaki... sayang giler kat moto n keta die... mau tak jeles... hahhaha, tapi kate nye saye tetap no.1 di ati die... suke2:)

1st bini pertama en. Bf moto RXZ, then bile da dapat Honda ferio,RXZ da jadi bini kedua.. kesian RXZ...sob sob sob...And now skarang die nak ceraikan (jual) RXZ plak... sape beminat nak beli boley tengok link ni.....MUDAH.COM.MY.sebenarnye die nak jual sebab nak beli enjin VTec untuk honda die RM6k kot katenye enjin tu... i pon tak tau...(cik abang oi, RM 6k tu da lepas tau separuh duit hantaran), tapi bia lah die ngan minat die,I will always support, kate orang kalo kite sayang seseorang tu cube lah minat ape yang die minat gak..die bahagia kita pon bahagia kan(opsss..kalo minat perempuan lain i tak support tau..hahha). asal tak mintak2 dari aku...hahhahah.. sebab aku pon boley tahan gak kalo shopping, sume bende nak dibelinye... so fair right...

Bini pertama yang da jadi tempat bini keua n da nak kene cerai...
Bini pertama sekarang

Saturday, February 19, 2011

~kesibukkan melanda diri~

Posted by zuraidah ismail at 9:29 AM 0 celoteh
Baru dapat rilex sikit dari assgment yang melambak + test... adoiyai... pening tak cukup tdo... blog pon da entah ke mana.... tu la orang lain cuti raye cine seminggu, aku cuti 2 minggu.. dok umah plak, jgn harap nak pegang buku.... huhuhu....
bukan lakonan semata mata


sekarang ni kat Pasir Gudang, Johor tengah ade festival layang2....best nye tap tak dapat g. Festival ni berlangsung kalo tak salah 16 to 20 February 2011 at Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor dengan tema “Colouring the Sky” .. esok last pada sape yang nak pegi.. festival ni mengingatkan aku mase dating 1st time ngan En. BF... hahaha...Die datang umah aku, then mintak permission ngan mak abah, then kiteorang g lah... so setiap kali ade pesta layang2 ni mesti aku teringat tme dolu2...1st time dating, dua dua malu2... ;) rase mau tutup muka ngan bantal..hahhaha...


ape yang best pasal festival ni, kat sini ade macam2 layang2 yang cantek2 + unik... layang2 nye besar sangat2.. tak main lah layang2 kecik yang kite main mase umur 5 tahun tu...orang dari obersea pon ade datang tau main layang2 kat cini... kalo korang tengok live mesti teruje... memang rase nak pegi lagi....


tengok orang dengan layang2... bezakan.... layang2 gergasi;) layang2 bear tu kiut tau

Sunday, February 27, 2011

Jejalan Mesra Mall

25/2... jom heboh di kuala terengganu.. orang sebok2 nak g jum heboh, aku pon sebok jugak nak g Mesra Mall...ye lah, da ramai sangat orang datang terengganu, kite plak kua, mengurangkan kesesakkan.. lagipon almaklumlah, 1st time jom heboh di terengganu... perjalanan ke mesra mall dari gong badak amek mase lebeh kurang 2 jam... dari kuala terengganu sejam setengah je.... kiteorang pergi ber lima... Aku selaku cik puan drebar, cik cla n her bodyguard merangkap juruphoto, cik wanie & cik Cda...

dalam kul 11 pagi kiteorang gerak dari gong badak... pastu singgah umah cik cla pickup her bodyguard n then sampai mesra mall kul 1.30... oklah time tu time smbahyang jumaat, jadi banyak parking kosong... i like;)

cik puan drebar
cik wanie n cik cda... still single tau

 sampai2 tengok wayang tutup... alamak ..hampa da kecewa den... upenye bace kat tepi dinding tu waktu urusniaga ari jumaar stat kul 2.30... tersenyum kembali;).... 


pastu tempat pertama yang dituju adalah makan.... sebab da lapa sangat nak kul 2 da kan... menu aku ari tu nasi briani sotong.. yum yumm... lupe snap sebab da lapa 

sangat..hikhik... tapi still bace doa tau...

peace:) muke suke da kenyang
my bff
cik cla n her bodyguard... cik cla da tak available ye... da ade yang cop..hehehe
 so, bile da kul 3 kiteorang terus g tengok wayang... citenye memang lawak giler... cite kembar siang... my fav hero.. kamal adli belakon... memang sugest kat korang lah suh tengok.. berbaloi rm 11 aku;)
dari awal sampai akhir gelak memanjang
kembar siang...



abes tengok wayang kul 4.30(tula cite melayu,sekejap sangat)ade mase lagi so , kiteorang karok dulu.. sejam rm30, tapi dapat free lagi sejam... so rm 30 untuk 2 jam.. karok sampai lebam... memang kering tekak dibuat nye..
pheewitt cik cda...

cla n me



sebelum sampai uma, lepak makan kat CHILADA... jumpe plak mek da kat situ... alahai.. keciknye dunie...


mek da and scandel;)

Thursday, February 24, 2011

Tenda Biruku versi lawak...

eida terjumpe video ni kat you tube.. lawak sangat2.. nak gelak dulu...hahhahaha.. dok tengah2 layan lagu kat you tube ingat lah lagu tenda biru(Desy Ratnasari )
 cam biase dengar tu.. tibe2 terkeluar sore laki.. bile tengok lirik lagu plak.. 
adoyai lawak, tak kering gusi nak gelak..hehhehe respect kat penciptanye wahyu (WHL) orang indonesia ...tabik spring kat die sebab kreatif;)

kisahnye tentang seorang lelaki yang gile2, mempermainkan gf die sebab nak kawen ngan awek lagi kaye..hahhaah

LIRIKNYE:

SURUH SIAPA LEWAT DEPAN RUMAHKU
SURUH SIAPA LIHAT TENDA BIRU
SURUH SIAPA KAU LIHATJALUR KUNING KU
MEMANGLAH INI HARI PERNIKAHANKU

KUSENGAJA BIAR INI TERJADI
KU SENGAJA PILIH PUTRI JUTAWAN
KUSENGAJA MENYAKITI HATIMU
LUPAKAN SAJA CINTA SUCI KITE

SOAL UNDANGAN KO MEMANG KULUPAKAN
JIKA KUUNDANG PESTAKU BERANTAKAN
JIKA KAU DATANG PASTILAH TERJADI PERANG
ITU MAKANYA DIRIMU TAK KU UNDANG

KU TAK MENYANGKA DIRIKU TEGA
MELAKUKAN PENGKHIANATAN CINTA

ENGKAU DATANG TANPA MEMBERI KHABAR
ENGKAU DATANG DENGAN BERWAJAH GARANG 
ENGKAU DATANG DENGAN ROMBONGAN PREMAN
HATI BERTANYA INIKAH BALAS DENDAM

TANPA UNDANGAN KAU DATANG KEPESTAKU
TANPA UWANG AMPAW KAU NEKAD DATANG JUGAK
TANPA BICARA KAU SIKAT HIDANGANKU
TANPA BERDOSA KAU BUAT KERIBUTAN

KINI KUSADAR SIAPA DIRIKU
PADA PRINSIPNYE AKU
COWOK MATREK COWOK MATREK

TANPA UNDANGAN KAU DATANG KEPESTAKU
TANPA UWANG AMPAW KAU NEKAD DATANG JUGAK
TANPA BICARA KAU SIKAT HIDANGANKU
TANPA BERDOSA KAU BUAT KERIBUTAN

CERITA INI BOHONG BELAKA
KALAU LAH BENAR APA NAK DIKATA...



Wednesday, February 23, 2011

Kawen oh Kawen....;)



Kalo cakap pakai kawen, semua senyum... yelah sape tak nak kawenkan... lagi2 dengan pujaan hati... entry ni ade story about kawen.Cite ni aku petik dari note fb Mohd Razif, nice story... untuk pengetahuan yang belum berkawen jugak;)... malas nak celotoh panjang2... storynye cam ni:
.
.
.
.

Ok. katakanlah ko nie fresh graduate pada usia 23 tahun, lelaki, dan start keje sebagai executive officer(engineer/accountant/pegawai dan lain lain) kat kl dgn gaji RM2000 sebulan dan sebelum nie tak penah pon simpan duit kat bank..

tetiap bulan.. setelah ditolak dari perbelanjaan makanan, pengangkutan (sama ada public ataupon motor), duit letrik, air, telepon, rumah sewa dan lain-lain keperluan.. katakan lah.. korang leh saving RM800 la biasenye..

pastu.. oleh kerana korang nie boleh dikirakan sebagai anak yg baik.. korang pon bagilah duit kat ibubapa korang lebih kurang RM300 sebulan.. tinggallah RM500 untuk korang saving untuk bulan tu..

dan lepas setahun.. dgn setiap bulan korang saving tu.. korang ade lebih kurang RM5000 duit kat simpanan korang..

pada tahun berikutnya iaitu pada umur ko 24tahun.. ko pon berjumpa dgn gadis impian ko.. ko dan awek ko nie dah berjanji dan bersetuju nak kawin lagi 1 hingga 2 tahun lagi.. ok lah tu.. bagi masa nak prepare keperluan asas untuk membina 'rumah tangga bahagia'.. rumah lagi.. dgn kereta lagi.. kan?..

pada tahun tu gak.. oleh sebab ko nie kuat bekerja.. jadi ko pon dinaikkan gaji sebagai 10%.. sebagai lelaki.. ko mesti nak pastikan yg ko ade duit untuk keluar date dgn awek kan?.. so.. 10% gaji ko pon.. ko habiskan kat awek kesayangan ko nie..

macam gak tahun lepas.. tahun nie setelah ko berpulun simpan duit.. makan meggi je.. ko dah simpan sebanyak RM5000 lagi.. jadi jumlah simpanan korang untuk 2 tahun nie dah RM10,000.. kebetulan plak pada tahun tu.. company tempat ko kerja tu banyak untung.. so dier kasi bonus 2 bulan gaji.. menjadikan simpanan korang bertambah RM4000.. jadi jumlah simpanan yg ko dah ade skang nie ialah RM14000...

ko ambik keputusan nak spend RM8000 sebagai wang pendahuluan untuk beli brand-new RM40,000 car.. jadi.. simpanan korang skang nie dah tinggal RM6000..

tahun berikutnya pada umur 25thn.. ko masih bekerja mcm biasa lagi.. tapi untuk tahun nie.. oleh sebab ko dah ade kereta.. so jumlah simpanan untuk sebulan tu pon dah kurang dan menjadikan simpanan RM400.. jadi lebih kurang RM5000 gak la setahun tu ko saving..

takde bonus tahun nie sebab company korang tak byk untung.. jadi jumlah simpanan korang kat bank ialah RM11,000. pastu.. ko ambik keputusan nak bertunang dgn awek ko skang nie.. dier kate ok.. so ko kene la beli cincin pertunangan ye tak?..

lebih kurang RM1500 telah dihabiskan untuk cincin pertunangan dan hantaran pertunangan.. so jumlah simpanan ko skang nie dah tinggal RM9,500

tahun berikutnya pada umur 26thn.. ko dinaikkan pangkat dan gaji ko pon dinaikkan sebagai 1.5 kali berbanding gaji ko sebelum nie.. ok.. berita yg baik.. ko pon pikir la nak kawin tahun nie.. sebab ko pon dah tak sabar dan gersang sangat nak kawin.. ok la.. ko kawin tahun nie..

jadi.. ko tanye kat awek ko nie.. "berapa banyak duit hantaran?.." pastu dier ckp.. "berapa-berapa u sanggup.."

ko ckp.. "RM5000 ok??"
dier jawab balik.. "I ok je.. tapi my mom tu.. dia kate grad oversea mcm I ni mana boleh letak rendah-rendah.. paling kurang pon RM10,000 tau!"..

mate ko terjegil.. .. lidah kelu tak terkata.. dan ko pengsan kat situ gak..

"Kat mane lagi aku nak carik duit nie.." ko ckp dgn diri sendiri.. tapi.. oleh sebab ko dah tak tahan sangat nak kawin dgn gadis impian ko nie.. dan atas dasar "cinta".. ko kerja dgn lebih keras lagi sehinggakan pada tahun nie.. ko digelar "The Best Employee of The Year".. ko dapat 3 bulan bonus.. pastu ko pon buat side income jual ayam pencen.. so jumlah simpanan ko pada akhir tahun tu ialah sebanyak RM20,000.

ok.. skang nie ko dah 27thn.. dan cukup dewasa dan cukup duit untuk bayar hantaran perkahwinan.. tapi.. mak ko plak ckp.. "anak mak nak kawin nie mesti la buat yg grand-grand.. kita sewa khemah besar2.. jemput penyanyi ke.. artis ke.. sorang dua untuk buat persembahan.. lauk pauk kite panggil cater aje la ye?.. ala.. sorang RM10 je.. baju kawin ko.. kite sewa yang cantik-cantik dan mahal-mahal sket..

kite jemput dalam 1000 orang datang ok?"

ko pon dgn pantas pon kira la perbelanjaan semua tu... "1000xRM10=RM10000, penyanyi lagi.. khemah lagi.. buta-buta je RM15,000!!! tu tak masuk cincin kawin lagi..!" pastu ko pon ckp kat mak ko..

"mak.. nak buat ape bazir duit nie.. " pastu mak ko ckp "anak mak nie nak kawin sekali je seumur hidop.. biarlah buat betul-betul.."

ko ckp.. "tapi mak.."

pastu dgn pantas mak ko potong.. "dah lah.. ko jgn nak buat malu mak.. cik tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap dato2 datin2, tan sri puan sri semua datang.. mane mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik-kecik?.."

akhirnya.. ko pon kawin la.. tapi.. 'rumah tangga bahagia' yg ko mimpikan tak seindah yg dimimpikan rupanya.. perkahwinan ko tak dpt bertahan lama..

banyak hutang.. interest setiap bulan semakin bertambah.. dan ko tak mampu nak bayar lagi hutang-hutang ko tu..

bini ko plak dah letih jadi tukang bayar hutang.. dier tuduh ko suami yg tak bertanggungjawab.. dan bla bla bla.. akhirnya.. korang pon bercerailah..

jadi kesimpulannya..

1) perkahwinan nie sebenarnya boleh dilakukan dgn cara yg paling mudah.. tapi kat malaysia nie.. seboleh-bolehnya semua orang berebut-rebut nak buat majlis kawin yg paling grand dan membazir..

2) "Harga" bagi seorang wanita terletak pada latar belakang pendidikannya, bentuk fizikalnya dan status keluarga.. berbanding dengan pengetahuan dan kefahaman tentang institusi kekeluargaan dalam islam.. yg menyedihkan.. wanita-wanita yg baik hati.. yg taat perintah tuhan.. bagaikan "tidak beharga"

hantaran perkahwinan yg menjadi adat kaum melayu pon sebenarnya ditiru dari kaum india yg datang ke malaysia.. bile hantaran terlalu tinggi sehingga lelaki nie tak mampu.. maka perkahwinan tersebut akan ditangguh atau dibatalkan terus..

3) perkahwinan sepatutnya dilaksanakan dengan cepat dan tidak menyusahkan pasangan.. tapi harini.. perkahwinan menjadi sesuatu yg complicated.. sehinggakan orang takut untuk berkahwin.. kita sepatutnya fokus pada kehidupan selepas perkahwinan.. bukannya majlis perkahwinan tu..

Perkahwinan nie sebenarnya hanyalah sebuah "pintu" je dalam institusi kekeluargaan..

kenapa nak abiskan banyak duit dan barang perhiasan kat pintu sehinggakan perabut dalam rumah semua kosong dan gelap..

Tuesday, February 22, 2011

Ape itu FACEBLOG???

KORANG MESTI TERTANYE2 APE ITU FACEBLOG KAN...NAME ALA2 FACEBOOK.... SILE BACE KETERANGAN DIBAWAH YE... & PASTU JOIN TAU...


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Bini Pertama & Kedua En. BF... Saye???

Ngeri je tajuk entry ni kan.. hahhaha... sabar2 jangan terkezut... bini yang saye maksudkan tu iaitu Kuda & Gajah moto dan kereta die.... Biase lah orang lelaki... sayang giler kat moto n keta die... mau tak jeles... hahhaha, tapi kate nye saye tetap no.1 di ati die... suke2:)

1st bini pertama en. Bf moto RXZ, then bile da dapat Honda ferio,RXZ da jadi bini kedua.. kesian RXZ...sob sob sob...And now skarang die nak ceraikan (jual) RXZ plak... sape beminat nak beli boley tengok link ni.....MUDAH.COM.MY.sebenarnye die nak jual sebab nak beli enjin VTec untuk honda die RM6k kot katenye enjin tu... i pon tak tau...(cik abang oi, RM 6k tu da lepas tau separuh duit hantaran), tapi bia lah die ngan minat die,I will always support, kate orang kalo kite sayang seseorang tu cube lah minat ape yang die minat gak..die bahagia kita pon bahagia kan(opsss..kalo minat perempuan lain i tak support tau..hahha). asal tak mintak2 dari aku...hahhahah.. sebab aku pon boley tahan gak kalo shopping, sume bende nak dibelinye... so fair right...

Bini pertama yang da jadi tempat bini keua n da nak kene cerai...
Bini pertama sekarang

Saturday, February 19, 2011

~kesibukkan melanda diri~

Baru dapat rilex sikit dari assgment yang melambak + test... adoiyai... pening tak cukup tdo... blog pon da entah ke mana.... tu la orang lain cuti raye cine seminggu, aku cuti 2 minggu.. dok umah plak, jgn harap nak pegang buku.... huhuhu....
bukan lakonan semata mata


sekarang ni kat Pasir Gudang, Johor tengah ade festival layang2....best nye tap tak dapat g. Festival ni berlangsung kalo tak salah 16 to 20 February 2011 at Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor dengan tema “Colouring the Sky” .. esok last pada sape yang nak pegi.. festival ni mengingatkan aku mase dating 1st time ngan En. BF... hahaha...Die datang umah aku, then mintak permission ngan mak abah, then kiteorang g lah... so setiap kali ade pesta layang2 ni mesti aku teringat tme dolu2...1st time dating, dua dua malu2... ;) rase mau tutup muka ngan bantal..hahhaha...


ape yang best pasal festival ni, kat sini ade macam2 layang2 yang cantek2 + unik... layang2 nye besar sangat2.. tak main lah layang2 kecik yang kite main mase umur 5 tahun tu...orang dari obersea pon ade datang tau main layang2 kat cini... kalo korang tengok live mesti teruje... memang rase nak pegi lagi....


tengok orang dengan layang2... bezakan.... layang2 gergasi;) layang2 bear tu kiut tau

 

All About My LIFE Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal