let's join this!!!

Friday, October 22, 2010

Apa yang saye suke tentang Terengganu=)

Posted by zuraidah ismail at 4:41 PM

Sedar tak sedar da 2 1/2  tahun duduk diTerengganu Darul Iman...Banyak jugak yang best nye pasal terengganu ni, walaupon dulu baru2 sampai sume nye serba tak kena..hikhik..Ada beberapa bende yang eida suke about Terengganu ni...

1) Bahasa~bahasa terengganu ni sangat unik.... even eida tak paham pon ape yang makcik tu cakap, senyum jelah buat2 paham & eida selalu memerlukan seorang kawan yang bertindak sebagai jurubahasa(sengal tul)... mari kite belajar bahasa terengganu...

*awang - Panggilan untuk anak/orang lelaki
* mek - Panggilan untuk anak/orang perempuan
* lawo – cantik
* bekeng – garang
* meroh nyaler -  sangat merah
* ija naung – sangat hijau
* sejuk ketto – teramat sejuk
* itang blettung – tersangatlaa hitamnya
* punoh jahnang – rosak teruk
* busuk kohong @ busuk bango– bau busuk sangat
* nakuk paik –.penakut yg amat
* nano - nakal
* nawok - bohong / tipu
* tinggi nyayuk – sangat tinggi
* masing pekkok – teramat masin
* nipih nayyang – sangat nipis
* maknga – cuai
* babil – degil
* puahsang – boring
* nasan – malas
* abih reng – sehabis kuat
* meppeh – tak larat
* kepeh blepeng – sangat kempis
* takdok aghoh – habis ikhtiar
* beso bappok – teramatla besarnya
* manih letting – sgt manis
* ringang lepung – sgt ringan
* bising banggor – teramat bising
* glekek – ketawe menggelekek
* tagor / plekong / kelong / lepor / handing – baling jer
* musing ketang – mencari-cari
* nusuk – menyorok
* bahang – pukul
* tohok – buang
* nanok – masak nasi
* makang – makan
* jallang – jalan-jalan
* makang gulaa – pergi kenduri
* nerrak – meniarap
* tubik – keluar
* lok je – biar je
* wak lolok – tipu


2. Makanan
  • Nasi Dagang Terengganu
sodapnye... i like!!!
Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.Ia dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
  • Nasi Minyak
kecur air liur..
Apa yang istimewanya nasi minyak ni, boley didapati bile2 mase je, tak payah nak tunggu ade majlis org kwen baru nak dapat... Sarapan pon boley makan nasi minyak tau=)
  • Sata
time sata dibakar
macam ni lah rupe sata pada sape yang tak penah nampak=)
Sata ni best, rasenye ade rase2 ikan+lemak+ pedas.. memang sodap.....tapi yang tak best nye bile beli kan makcik yang jual letak banyak kelape je, ikan tak rase sangat... apelah makcik tu, kedekut..buatla sata betul2..yang betul2 sedap... 


3. Keropok Lekor
sedapnye... 
keropok lekor terengganu paling best.. rase ikan memang mantop... lembut.. memang lah kat johor pon ade keropok lekor,keropok lekor mersing namenye..tapi tak same tau..Terengganu is the Besh=)


4. Masjid Kristal
suasana pada waktu malam


Masjid ni cantek sangat..teruja mase 1st time datang=)




5. Pantai
Terengganu ni memang dikelilingi pantai...rase tenang sangat dok sini.. agak2 stress boleylah pegi pantai.. even tak selesai masalah, tapi rase terlupe kejap kat masah tu......pantai yang selalu eida lepak:


1.pantai teluk ketapang
2.patai belakang UMT
3.pantai batu buruk
with kawan2 yang same2 suke melepak kat pantai
with cik cdah


Kesimpulannye, happy jugak duk diterengganu, even tak de mall yang besau2....Tak pe nanti i balik Jb lepaskan gian g tengok wayang n soping2......=)Hope korang pon happy even dimane korang berade sekarang ni... apepon Johor always dihati=)

0 celoteh on "Apa yang saye suke tentang Terengganu=)"

Post a Comment

Friday, October 22, 2010

Apa yang saye suke tentang Terengganu=)


Sedar tak sedar da 2 1/2  tahun duduk diTerengganu Darul Iman...Banyak jugak yang best nye pasal terengganu ni, walaupon dulu baru2 sampai sume nye serba tak kena..hikhik..Ada beberapa bende yang eida suke about Terengganu ni...

1) Bahasa~bahasa terengganu ni sangat unik.... even eida tak paham pon ape yang makcik tu cakap, senyum jelah buat2 paham & eida selalu memerlukan seorang kawan yang bertindak sebagai jurubahasa(sengal tul)... mari kite belajar bahasa terengganu...

*awang - Panggilan untuk anak/orang lelaki
* mek - Panggilan untuk anak/orang perempuan
* lawo – cantik
* bekeng – garang
* meroh nyaler -  sangat merah
* ija naung – sangat hijau
* sejuk ketto – teramat sejuk
* itang blettung – tersangatlaa hitamnya
* punoh jahnang – rosak teruk
* busuk kohong @ busuk bango– bau busuk sangat
* nakuk paik –.penakut yg amat
* nano - nakal
* nawok - bohong / tipu
* tinggi nyayuk – sangat tinggi
* masing pekkok – teramat masin
* nipih nayyang – sangat nipis
* maknga – cuai
* babil – degil
* puahsang – boring
* nasan – malas
* abih reng – sehabis kuat
* meppeh – tak larat
* kepeh blepeng – sangat kempis
* takdok aghoh – habis ikhtiar
* beso bappok – teramatla besarnya
* manih letting – sgt manis
* ringang lepung – sgt ringan
* bising banggor – teramat bising
* glekek – ketawe menggelekek
* tagor / plekong / kelong / lepor / handing – baling jer
* musing ketang – mencari-cari
* nusuk – menyorok
* bahang – pukul
* tohok – buang
* nanok – masak nasi
* makang – makan
* jallang – jalan-jalan
* makang gulaa – pergi kenduri
* nerrak – meniarap
* tubik – keluar
* lok je – biar je
* wak lolok – tipu


2. Makanan
  • Nasi Dagang Terengganu
sodapnye... i like!!!
Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.Ia dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
  • Nasi Minyak
kecur air liur..
Apa yang istimewanya nasi minyak ni, boley didapati bile2 mase je, tak payah nak tunggu ade majlis org kwen baru nak dapat... Sarapan pon boley makan nasi minyak tau=)
  • Sata
time sata dibakar
macam ni lah rupe sata pada sape yang tak penah nampak=)
Sata ni best, rasenye ade rase2 ikan+lemak+ pedas.. memang sodap.....tapi yang tak best nye bile beli kan makcik yang jual letak banyak kelape je, ikan tak rase sangat... apelah makcik tu, kedekut..buatla sata betul2..yang betul2 sedap... 


3. Keropok Lekor
sedapnye... 
keropok lekor terengganu paling best.. rase ikan memang mantop... lembut.. memang lah kat johor pon ade keropok lekor,keropok lekor mersing namenye..tapi tak same tau..Terengganu is the Besh=)


4. Masjid Kristal
suasana pada waktu malam


Masjid ni cantek sangat..teruja mase 1st time datang=)




5. Pantai
Terengganu ni memang dikelilingi pantai...rase tenang sangat dok sini.. agak2 stress boleylah pegi pantai.. even tak selesai masalah, tapi rase terlupe kejap kat masah tu......pantai yang selalu eida lepak:


1.pantai teluk ketapang
2.patai belakang UMT
3.pantai batu buruk
with kawan2 yang same2 suke melepak kat pantai
with cik cdah


Kesimpulannye, happy jugak duk diterengganu, even tak de mall yang besau2....Tak pe nanti i balik Jb lepaskan gian g tengok wayang n soping2......=)Hope korang pon happy even dimane korang berade sekarang ni... apepon Johor always dihati=)

0 celoteh;):

Post a Comment

 

All About My LIFE Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal